Nu får de äldre mer hemlagad mat

Mat är en av livets höjdpunkter. Det är något vi samlas kring och något vi ser fram emot. På Vardaga vill vi att de äldre ska känna sig som hemma när de samlas kring matbordet.

kvinna vid matbordet tillsammans med äldre man

– Vi försöker efterlikna maten som man hade hemma, säger Ola Björéus, köksmästare i Vardagas moderbolag Ambea.

Mat handlar inte bara om njutning, den ger oss också näring och tillfredsställer livsviktiga behov. När man blir äldre kan risken för undernäring öka och då är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, är näringstät och anpassas efter individens behov.

På Vardagas äldreboenden runtom i landet är matupplevelsen central för livskvaliteten. Ola Björéus berättar att man jobbar med matkonceptet ”Mat som hemma”.

– Vi går mer mot hemlagad mat och försöker laga allt mer från grunden. Samtidigt som vi kan blanda det med saker vi köper färdiga. Vi gör ungefär på samma sätt som man gör när man själv lagar mat, säger Ola Björéus.

Han förklarar att de vill att de äldre ska känna sig bekväma när de äter.

Måltiden ska få ta tid och ätas i lugn och ro, vara vackert upplagd och serveras med rätt tillbehör.

Ola Björéus, köksmästare i Vardagas moderbolag Ambea.

Dofter är en stor del av matupplevelsen. En speciell doft kan få oss att minnas barndomen när mamma stod och stekte pannkakor eller till favoritrestaurangen där man åt med sin älskade.

– Vi vet hur viktigt det är med dofter. Många vill vara med och hjälpa till i köket och då får man gärna det. Man kanske är med och bakar en kaka till eftermiddagsfikat eller hjälper till med förberedelserna av lunchen. Vi anpassar oss efter vad de vill, säger Ola Björéus.

Menyn på de olika verksamheterna runtom i landet skiljer sig åt eftersom de görs efter vad de äldre tycker om och vill äta. Samtidigt som det är viktigt att maten är näringsriktig. Det finns givetvis många maträtter som alltid går hem.

– Vi försöker servera de mest populära rätterna. Många gillar stekt spätta med remouladsås, berättar Ola Björéus. Även kalops, dillkött och raggmunkar med stekt fläsk är populärt.

Dela eller skriv ut sidan:

Måltiderna i menyerna serveras rullande under sex veckor med årstidsvariation. Lokala avvikelser kan förekomma på enskilda boenden.