Carina Enholm-Haquinius arbetar i slottsmiljö som sjuder av aktiviteter

På Edsby slott ser Carina Enholm-Haquinius till att fylla veckorna med olika aktiviteter. Hon uppskattar energin hon möter hos gästerna på äldreboendet som ligger idylliskt ute på landsbygden.

Edsby slott är ett äldreboende inom Vardaga. I huvudbyggnaden erbjuds 20 demensplatser och i en flygelbyggnad 30 platser för somatiska patienter. Edsby slott ligger naturskönt i utkanten av Upplands Väsby kommun norr om Stockholm, och har anor som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Mycket av den gamla charmen har bevarats i inredningen. Här arbetar hälsopedagogen Carina Enholm-Haquinius som aktivitetsansvarig, värdinna och anhörigombud. Första gången hon kom hit slogs hon av den idylliska miljön.

– Jag tyckte det var väldigt vackert här och otroligt fint med skog och allt grönt runtomkring. Och det är verkligen ett slott med högt i tak och kristallkronor.

Som aktivitetsansvarig är det hennes uppgift att vara lyhörd för vad varje boende vill göra och samtidigt hålla ett öga på vad dagsformen tillåter. Målet är att få igång och stimulera var och en så gott det går, till exempel med de regelbundna passen med dans och rörelse.

– Efter en halvtimmes pass, där vi använder oss av ballonger, färgglada sjalar och musik, brukar gästerna vara fyllda av energi.

Andra återkommande aktiviteter är bland annat högläsning, pyssel, bowling och bingo, och stort fokus läggs på att vistas utomhus. Boendet får också besök av underhållare utifrån, bland annat kommer en trubadur varje månad.

– Jag arbetar dessutom med teman, till exempel Nobelmiddagar och i samband med Alla hjärtans dag. En dag i veckan ordnar vi mysfrukost och till den bakar jag scones och vi dukar upp lite extra fint.

Var tredje månad har boendet tillgång till färdtjänstbuss och då sätter sig Carina Enholm-Haquinius bakom ratten och styr mot olika utflyktsmål.

– Jag har världens bästa jobb, säger hon. Allra bäst tycker hon det är med all den energi hon får från sina boenden och att hon får ge av sin energi till dem.

Dela eller skriv ut sidan: