Nytida Primo och Vardaga Saltsjöbaden i SVT-dokumentär

Den 15 december klockan 20.00 sänds dokumentären ”Drömjobbet – en film om det fina med att vara behövd” i SVT 2. Filmaren Eva Larsson har följt deltagarna Titti och Rasmus vid Nytidas dagliga verksamhet Primo under deras arbete på Vardagas äldreboende på Saltsjöbadens sjukhus.

gruppbild från Primo

Filmarna vill visa, att en funktionsnedsättning inte behöver vara ett hinder för en meningsfull sysselsättning. Titti och Rasmus och deras arbetskamrater på Primo jobbar med att förgylla de äldres tillvaro lite extra. Det de gör är mycket uppskattat både av de boende och Vardagas medarbetare på ”Saltis”.

Primo dagliga verksamhet vänder sig till personer med lindrig till måttlig funktionsnedsättning. På Primo får de ett både riktigt och viktigt arbete, där de behövs och är efterfrågade. Deltagarna arbetar sida vid sida med personalen på Vardagas äldreboende och deltar i den dagliga driften. Som en extra resurs sätter de guldkant på de äldres tillvaro. I arbetsuppgifterna ingår exempelvis vaktmästeri, posthantering och att sköta kioskvagnen.

En av Primos allra viktigaste uppgifter är att hjälpa de boende att komma till och från olika aktiviteter som promenader, föreläsningar, frågesporter och bingo. Primos arbetstagare hjälper också personalen med frukost- och lunchdisk, städning och andra arbetsuppgifter på äldreboendet.

Filmaren Eva Larsson har följt Primo och deltagarna Titti och Rasmus på nära håll under flera veckor. Dokumentären visar deras egen upplevelse av att ha ett meningsfullt arbete och känna sig behövda och viktiga.

 

Dela eller skriv ut sidan: