Praktiken öppnade nya dörrar för Simon

Simon Jjumba från Uganda är en av många asylsökande som fått jobb tack vare Vardagas samarbete med Migrationsverket. – Jag har alltid velat jobba med människor och tack vare detta fick chansen att ta ett första kliv in i vård- och omsorgsbranschen”, säger Simon.

Simon har fått praktik på Byholmen

Från mjukvaruingenjör i Uganda till vårdbiträde i Sverige. För Simon Jjumba blev flytten till Sverige för 18 månader sedan inte bara ett möte med ett nytt land utan också startskottet för en ny yrkesbana. Som nyanländ kontaktade Simon Migrationsverket med en önskan om att få praktisera, gärna inom vård och omsorg. 

–  Jag ville komma i kontakt med det svenska samhället på riktigt, öva min svenska, lära känna svenskar och kulturen. Sen ville jag såklart också få en första fot in på arbetsmarknaden. Jag har egentligen alltid drömt om att få jobba med människor, så nu när jag fick chansen att byta bana tog jag den, berättar Simon.

Genom Vardagas praktikprogram för asylsökande fick Simon en praktikplats på äldreboendet Byholmen i Skärholmen. Praktiken är vanligtvis sex månader lång men redan efter fyra månader blev Simon erbjuden en timanställning. När vi träffas på Byholmen har han jobbat som vårdbiträde i en månad.

–  Det känns jättebra, jag trivs verkligen med det här jobbet. Att jobba med äldreomsorg känns väldigt naturligt för mig. I Uganda har vi stor respekt för äldre och är bra på att pyssla om dem, säger han.

Praktikprogrammet för asylsökande startade i våras och är en gemensam satsning mellan Vardaga, Nytida, Ambea och Migrationsverket. Målet är att ta emot 2 000 praktikanter de kommande två åren. Redan nu har projektet lockat ett stort antal personer med relevant utbildning och erfarenhet till äldreomsorgen, en bransch som har stora rekryteringsbehov. Det har också lockat personer som är intresserade av omsorg och som i framtiden vill utbilda sig. En av dem är Simon.

–  När jag får uppehållstillstånd kommer jag söka till sjuksköterskelinjen, säger han.

svarta och vita händer håller varandra

Byholmens före detta gruppchef Robin Ek var Simons handledare under praktikperioden. Han berättar engagerat om allt gott praktikprogrammet för med sig.

–  Det är ruskigt kul att få vara en del av det här projektet. Det för med sig så mycket positivt. Det är inte bara praktikanterna som lär sig och har glädje av det här, det har också de boende och vi i personalen. En sak som Simon till exempel har lärt mig är att ta det lugnt. Att låta saker och ting ta den tid det tar. Det är något som vi svenskar måste bli bättre på, säger Robin.

Dela eller skriv ut sidan: