Sökes: Tyresökonstnärer som vill ställa ut på Villa Basilika

I januari öppnar Vardagas nya äldreboende Villa Basilika i Tyresö. Ett unikt boende, där även hundar är välkomna att bo med sina mattar och hussar. Inredningsarbetet pågår för fullt under hösten och nu letar verksamhetschef Patrik Döl efter lokala konstnärer och fotografer från Tyresö som vill ställa ut sina bilder på boendet.

arkitektbild Villa Basilikan exteriör

Som på alla nya äldreboenden i Vardaga, kommer inredningen på Villa Basilika att följa Vardagas nya boendekoncept. Det betyder fokus på nordisk design och kombinerar funktion och form till en boendemiljö som är anpassad för de boendes fysiska behov samtidigt som miljön är ombonad och hemtrevlig. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet.

Vad är det som gör ett hem till ett hem?

I Vardaga är det också viktigt att äldreboendet är den boendes hem, inte i första hand personalens arbetsplats. Men vad är det som gör ett hem? Vi frågade verksamhetschef Patrik Döl hur han ser på saken.

─ I ett hem skall man kunna både umgås och koppla av, säger Patrik, och där ska det finnas konst på väggarna och böcker i bokhyllorna.

─ Just nu letar vi efter lokala konstnärer och fotografer, jag har förstått under den tiden jag jobbat i kommunen att Tyresöbor är väldigt stolta över sitt kulturarv. Här finns Tyresö Slott med anor från medeltiden och Nyfors där Tyresös första industrier växte upp under 1500-talets första hälft.

Där fanns smedjor, väveri och pappersbruk.

Permanent och rullande utställning

─ Jag har tänkt att i vår entré ska vi ha en permanent fotoutställning och en rullande konstutställning. I entrén kommer det även att finnas en öppen spis och väggfasta bokhyllor. Här ska vi ordna vernissage och bokcirklar, berättar Patrik Döl.

Så nu är alla fotografer och konstnärer i Tyresö välkomna att kontakta Villa Basilika och Patrik Döl för möjlighet att ställa ut sina verk. Tanken är att väcka minnen från olika tider och platser i den anrika Tyresöbygden.

─ Naturligtvis betalar vi ett arvode till de fotografer och konstnärer som väljs ut, tillägger Patrik Döl.

Hundar välkomna!

Just nu pågår också rekrytering av medarbetare till Villa Basilika. Ett viktigt krav på medarbetarna är att de ska gilla hundar och inte vara allergiska mot dem. För på det nya boendet är även hundar välkomna. Den som blivit gammal och drabbats av demenssjukdom kan förutom sitt eget behov av stöd och omvårdnad, också behöva hjälp med att ta hand om sin älskade fyrbenta vän. Den servicen erbjuder Villa Basilika

Vill du veta mer, eller är du konstnär/fotograf och vill visa dina bilder på Villa Basilika? Kontakta verksamhetschef Patrik Döl, patrik.dol@vardaga.se

Läs en artikel i Mitt i: Nya äldreboendet söker lokal konst

 

Dela eller skriv ut sidan: