VirtualReality på Vardagas boenden i Skåne

Flertalet av Vardagas äldreboenden i Skåne har börjat använda Virtual Reality-teknik som en fokuserad aktivitet för de boende. Ett pilotprojekt under vintern blev mycket lyckat och nu har tekniken införts på bredare front. Aktivitetsansvariga från tio Vardagaboenden i Skåne har fått utbildning i att använda VR-teknik för äldre.

man sitter på stol kvinna står bakom och sätter på glasögonen TV framför honom

–  Med hjälp av Virtual Reality kan man återskapa samt återuppleva platser och händelser som väcker minnen. Man kan förstärka känslan av välbefinnande genom att virtuellt uppleva sådant man är eller varit intresserad av tidigare i livet. Det kan vara att följa en fotbollsmatch på en stor arena, djur och natur, historia eller resor. VR-tekniken ger en uppsjö av verktyg och varje upplevelse kan anpassas individuellt till den äldre, baserat på fysisk förmåga, önskemål, ålder och preferenser, säger äldrepedagog Carolina Vargas Bjelk, projektledare för VR-satsningen och aktivitetsansvarig på Vardaga Österbo.

Roligt och spännande för de äldre

Flertalet av de äldre som testat VR-tekniken är mycket positiva och tycker det är roligt och spännande att uppleva den virtuella verkligheten. De kan få träffa allt från dinosaurier till isbjörnar och resa jorden runt.

SVT Nyheter Helsingborg har uppmärksammat Vardagas projekt med Virtutal Reality i ett nyhetsinslag. Nyhetsprogrammet har besökt Ragnvallagården i Helsingborg och träffat aktivitetsansvariga Jeldes Vuksanovic och boende.

– Är man på Hawaii till exempel, då ser man stranden och man vill bada. Då brukar jag ta sand och lägga mellan de boendes fötter så att man verkligen väcker sinnena, berättar Jeldes Vuksanovic som är undersköterska och aktivitetsansvarig på Ragnvallagården för SVT.

Dela eller skriv ut sidan: