Djur i vården - trevligt och värdefullt

Vi tror att sällskapsdjur är en källa till bättre hälsa, glädje och ökad livskvalitet.

äldre kvinna klappar vårdhund

Många av Vardagas verksamheter har djur till glädje för de boende. Vi kallar konceptet för ”djur i vården” och det har funnits på Vardaga sedan 2011 då den första vårdhunden, Othello, kom in i Vardaga. En vårdhund är en hund som noggrant har testats och utbildats tillsammans med sin förare för att jobba inom vården.

Det finns även terapi- och besökshundar som har kortare utbildningar men som också gör ett viktigt arbete. Under 2015 gjorde våra vård- och besökshundar drygt 7700 besök hos våra boende! 

Inte bara hundar

Men djur i vården är inte bara hundar. Många Vardagaboenden har till exempel akvariefiskar och det är också djur i vården. Ett akvarium i matsalen ger lugn och ro, så de äldre sitter kvar längre och äter bättre. Det kan alltså bidra till att motverka både oro och förvirring samt undernäring, som är vanliga problem i all äldreomsorg.  Så flytta akvariet från entrén till matsalen eller komplettera med ett till.

Katter finns på många av våra äldreboenden med mjuk päls att klappa. Oftast får äldre som har en katt ta med den när de flyttar in på ett äldreboende. När den boende avlider, händer det att katten får bo kvar. Det är trevligt, men det finns en del att tänka på för verksamhetschefer som väljer att behålla en katt på boendet. Enligt Vardagas riktlinjer ska vi ha en långsiktig plan för att tillvarata djurets hälsa under hela dess livstid. Det innebär ansvar för veterinärkostnader, försäkring, mat med mera.

På ett par av Vardagas boenden finns också höns som pickar på marken och bidrar med ägg till de boendes frukost.

Dela eller skriv ut sidan: