Därför blir djuren i vården alltmer populära

Djuren gör succé på Vardagas äldreboende och nu vill allt fler ha sällskap av de fyrbenta vännerna.

sittande man och hund

– Djuren ger de boende en rikare vardag och stimulerar på ett annat sätt, säger Öystein Johannessen Quiding, legitimerad sjukgymnast och samordnare för djur i vården för Vardaga.

Allting började med Border collien Othello. 2011 tog husse Öystein Johannessen Quiding med vårdhunden till ett av Vardagas äldreboenden och det gav så bra effekter på både arbetsmiljön, boendemiljön och de anhöriga att man bestämde sig för att utveckla projektet med djur i vården.

I dag finns det djur på flera av Vardagas äldreboenden och de har blivit mycket populära.

– Vi har mest hundar, men vi har även akvariefiskar och vi håller på att bygga ett hönshus, berättar Öystein Johannessen Quiding.

När hönshuset är färdigt kommer hönsen att få namn och de boende kommer att kunna mata dem med matavfall och plocka ägg för att baka sockerkaka. Djuren i vården har mätbara positiva effekter och de sprider stor glädje hos de boende.

– Vi ser särskilt att djuren hjälper personer med demenssjukdomar. Djur skapar minnesbilder som består. Det är lättare att komma ihåg vad djuren heter och hur gamla de är jämfört med att komma ihåg namnet på personalen, säger Öystein Johannessen Quiding.

Djur skapar minnesbilder som består. De stimulerar på ett helt annat sätt, det är ofarligt att umgås med dem förutsättningslöst.

Öystein Johannessen Quiding

Djuren stimulerar på ett helt annat sätt och det är ofarligt att umgås med dem förutsättningslöst. En person som har haft en stroke och har svårt att prata kan tycka att det är lättare att prata med en hund än med en människa.

Dessutom blir hundarna som ett verktyg för att få de boende att aktivera sig.

– Det finns personer hos oss som inte har sagt något på en månad. Men de kan börja prata med en hund. Eller om en person exempelvis behöver träna sina händer men inte vill, då försöker vi skapa en leksituation med hunden, säger Öystein Johannessen Quiding.

Dela eller skriv ut sidan: