Rofyllda måltider med enkelt koncept på Fruängsgården

Med enkla medel och utan stora kostnader har medarbetarna på Lingården plan 7 på Vardagas boende Fruängsgården i södra Stockholm skapat ett väl fungerande måltidskoncept för demenssjuka. De boende får en fin måltidsupplevelse med speciellt avpassad dukning, lugn musik och en rofylld stund.

Personer med demenssjukdom har ofta problem med att äta. Det kan ha många olika orsaker, allt från att måltiden upplevs som stressande till att smaksinnet försämrats och aptiten minskat. Miljön kring måltiden behöver ge lugn och ro och en vacker dukning som skapar kontrast till matens färg underlättar ätandet.

Det har personalen på Lingården tagit fasta på och genomfört ett projekt för att ta fram ett nytt måltidskoncept för demenssjuka. Projektet leds av Victoria Silva, utbildad Silviasyster, i samarbete med bland annat gruppchef Helené Ahlgren.

- Det som vi har gjort här är inget komplicerat eller kostsamt. Vi har målat om väggarna i rosa, köpt bättre belysning, nytt porslin i ljusa och mörka färger och nya glas, också i olika kontrastfärger. Det mesta kommer från IKEA. Musiken har vi plockat ihop bland de skivor som redan fanns i huset, berättar de.

Ljus mat på mörka tallrikar och tvärtom

När det serveras ljus mat, läggs den upp på mörka tallrikar och tvärtom. Potatis/ris, kött/fisk och sås läggs var för sig så att man kan se vad det är för olika matvaror. De som vill ha mjölk som måltidsdryck får den i gröna glas. Saft/juice serveras i ljusa glas. Allt serveras vid bordet på fina rosa underlägg och var och en får själv bestämma portionsstorlek. Bröd finns i en korg och smöret ligger i en röd skål med röd smörkniv för att skapa ytterligare kontrast. Belysningen ger ett jämnt och klart ljus och i bakgrunden spelar lugn musik. Personalen sitter med vid bordet, några äter en smakportion, tar ett glas dryck eller bara samtalar. Det är viktigt att de sitter still, inte springer upp och ner, slamrar med porslin eller plockar bort innan alla ätit färdigt. Diskmaskinen får inte vara på; allt ska vara lugnt under måltiden.

Viktigast är förstås de boendes upplevelse av måltidskonceptet. I sin projektrapport beskriver Victoria Silva flera positiva händelser i samband med projektet. De boende märkte skillnaden redan första dagen och kom med kommentarer som "Å vad vackert det är över bordet", " Vad fint ni gjort, vad trevligt det ser ut", eller "Nu kan man se vad man äter". De flesta äter mer och flera har gått upp i vikt. Även de som är lite oroliga och normalt går omkring mycket, sitter lugnt och äter, kanske till och med tar en tupplur efter maten.

- Att arbeta med demenssjuka är något av ett detektivarbete varje dag, det gäller att hitta de små knepen som underlättar deras vardag, säger Victoria Silva.

Dela eller skriv ut sidan: