Nyheter

Mat som hemma lyfter Hornskroken

Tallrik med köttbullar, potatis, gräddsås, lingonsylt och morötter

Sedan i april förra året lagar Vardagas boende Hornskroken mat enligt konceptet ”Mat som hemma”. Det innebär bland annat att till exempel ris och potatis, sallader och såser tillagas på plats. Detta har blivit ett lyft för såväl de boende som medarbetarna och Hornskrokens resultat i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning har ökat stort. Maten är en starkt bidragande orsak menar medarbetarna.

Sedan i april förra året lagar Vardagas boende Hornskroken mat enligt konceptet ”Mat som hemma”. Det innebär bland annat att till exempel ris och potatis, sallader och såser tillagas på plats. Detta har blivit ett lyft för såväl de boende som medarbetarna och Hornskrokens resultat i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning har ökat stort. Maten är en starkt bidragande orsak menar medarbetarna.

På avdelning sju bor sex personer med demenssjukdom. Cecilia är gruppchef och på avdelningen arbetar även Timea som är matansvarig och Mahad som är undersköterska. Alla tre är eniga om att maten har blivit godare och att de boende äter bättre sedan de började med ”Mat som hemma”.

Tallrik med köttbullar, potatis, gräddsås, lingonsylt och morötter

När salladen tillagas i köket, potatisen skalas, maten kryddas och bordet ska dukas blir det också tillfälle för de boende att hjälpa till. Vardagliga händelser som både väcker minnen och matlusten.

– När vi ska duka vill de vara med, säger Mahad och lägger till att det också luktar gott när maten tillagas, man blir hungrig.

Medarbetarna sitter med vid bordet i det lilla köket på avdelningen, de smakar på maten och samtalar med de boende. Detta skapar lugn och ro och en hemlik matsituation, berättar Cecilia.

– Vi sitter här i köket och alla är fokuserade på maten så länge någon äter, säger hon.

För en måltid handlar som bekant inte bara om maten utan också om matro, samtal, om att duka fint och att uppmärksamma helger och högtider.

– Dukningen anpassas till årstiden. Nu på hösten har vi till exempel vackra löv som prydnad på bordet, berättar Timea.

Bakar nästan varje dag

Det lagas inte bara mat i köket utan här bakas ofta.

– Vi bakar nästan varje dag om det finns tid. I går gjorde vi morotskaka, säger Timea.

På Hornskroken arbetar personer från många olika länder och det inspirerar i köket.

– Vi har en kollega som kommer från Chile, hon gör ostpiroger som alla älskar, säger Timea.

– Sist vi åt pannkakor serverades de med sirap och kanel istället för grädde och sylt, fyller Mahad i.

De boende äter och mår bättre

Cecilia menar att det är lite mer jobb än tidigare att laga maten som de gör nu, men att det är ger så mycket när de boende äter mycket bättre och därför mår bättre. Mahad tycker också att det är en rolig arbetsuppgift att vara i köket och laga maten. Och när medarbetarna trivs och har roligt på jobbet påverkar det de boende.

– När vi är nöjda och glada och trivs så märker de boende av det. Personer med demenssjukdom är bra på att läsa av hur vi mår, säger Cecilia.

God mat och nöjda medarbetare är alltså två saker som har bidragit till att Hornskroken har höjt sina resultat med hela 11 procent i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning.

– Vi är glada över resultatet. Det är en bekräftelse på att våra boende trivs och att vi är på rätt väg, men än är vi inte nöjda. Vi ska höja ännu mer tills vi är bäst! säger Cecilia och får medhåll av Timea och Mahad.