Ferlin

Ferlinsgatan 31, 754 28 Uppsala Öppna vägbeskrivning

Entreprenader 4
70
DLadda ner faktablad (PDF)

Trevligt boende i moderna lägenheter

Ferlin är ett relativt nytt äldreboende som öppnade i januari 2010. Huset består av 70 moderna lägenheter i fyra plan och ligger i den trevliga stadsdelen Löten strax norr om Uppsala centrum.

Verksamheten erbjuder 40 platser för boende med demenssjukdom och 20 platser för somatiska sjukdomar. På Ferlin finns också 10 platser för boende med psykogeriatrisk sjukdom.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Ferlin

Fysisk miljö och faciliteter

Ferlin är beläget i ett grönt område med goda möjligheter till promenader och utevistelse. Utformningen av inredningen har grundat sig på bland annat forskning om äldres och demenssjukas upplevelse av färg, mönster och kontraster. Resultatet är en trivsam och ovanligt färgrik inredning som uppskattas av både boende, anhöriga och medarbetare.

Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. På varje plan finns en gemensam balkong och på markplan finns en fin trädgård med terrass.

Din egen lägenhet är utrustad med trinettkök med kylskåp samt garderob. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Våra korttidslägenheter är fullt möblerade, här behöver du inte ta med några möbler.

Kommunikation och service

Det finns busshållplats i närheten.

Frisör och fotvård kommer regelbundet till Ferlin och vi hjälper till att boka tider för detta.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Aktiviteter vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik. Till Ferlin kommer kyrkan och håller gudstjänst. Vi har också externa och interna underhållare som kommer till boendet.

Vi tar gärna promenader eller vistas i vår trädgård, där det finns möjlighet att hjälpa till med trädgårdsarbete

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.

Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagenger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Läs mer om den goda dagen

Medarbetare

På Ferlin finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Ferlinsgatan 31
754 28 Uppsala

Ferlin på Instagram

  • Lussefirande på Ferlin
  • Till advent så bakade samtliga avdelningar lussebullar till fikat #vardaga #ferlin #hembakat #advent
  • En medarbetare bakade ostfrallor till de boende. Det vart väldigt uppskattat. #vardaga #ferlin #hembakat
  • Igår hade vi kräftskiva på Ferlin. Både igår och idag har vi fått höra positiva kommentarer. Vi är väldigt glada att ni alla hade en trevlig kväll 😃 #Vardaga #ferlin #kräftskiva #dengodadagen
  • Förberedelserna inför dagens kräftskiva är igång 👏🏻 #vardaga #ferlin #förberedelser #kräftskiva
  • Idag hade vi förskolan förbi som bjöd våra boende på äppelkaka. #vardaga #ferlin