Lotsen

Kustgatan 10, 414 55 Göteborg Öppna vägbeskrivning

Entreprenader 6
60
DLadda ner faktablad (PDF)

Engagerad omvårdnad i charmig miljö

Lotsen ligger i den charmiga stadsdelen Majorna i Göteborg. Här möter du engagerade medarbetare som sätter dig och dina närstående i centrum, och som gärna tar dig med på promenad bland landshövdingehusens små butiker eller vid älven.

Du får ett personligt boende i egen lägenhet med tillgång till ombonade gemensamhetsutrymmen och välutbildad personal dygnet runt. Lotsen ligger med fin utsikt över Göteborgs hamninlopp. I byggnaden hittar du den trevliga restaurangen Kusten och tvärs över gatan ligger café och bibliotek.

På Vardaga Lotsen i Göteborg är aktiviteterna i centrum. Varje fredag bjuder Buggskolan upp till dans. Det är en av de populäraste aktiviteterna, även för dem som inte kan eller orkar dansa själva. Annars är aktiviteter som väcker minnen kanske de allra bästa. Och mat är en viktig ingrediens! Vi har också regelbundna besök av vårdhunden Moltas.

Lotsens äldreboende för äldre personer med demenssjukdom drivs på entreprenad av Vardaga på uppdrag av Stadsdelsnämnden MajornaLinné. På äldreboendet finns totalt 60 lägenheter fördelade på tre plan, 6 avdelningar.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Lotsen

Varje avdelning har gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns inglasade balkonger i anslutning till köken med utsikt över hamninloppet och båtar.

Din egen lägenhet är utrustad med trinettkök med kylskåp och garderober. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng med specialmadrass, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Kommunikation och service

Lotsen ligger i ett trivsamt bostadsområde i Majorna med utsikt över hamninloppet. Det är nära till spårvagnar och bussar. Den närmaste spårvagnshållplatsen är Chapmans torg. Flexlinjen Majorna/Linnéstaden trafikerar boendet. Bilparkering finns i källarplan. Det finns flertal butiker och restauranger i närområdet. Vi hjälper dig med kontakt med frisör, fotvård och liknande när du behöver det.

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Aktiviteter som vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, dans, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik, gudstjänst. På fredagarna bjuder Buggskolan upp till dans.

På Lotsen finns vårdhunden Moltas som är med i verksamheten en dag i veckan och skänker stor glädje till många och är ett trivsamt inslag i de dagliga aktiviteten. Djur kan användas på ett hälsofrämjande och strukturerat sätt i omsorgen. På många av Vardagas äldreboenden arbetar sociala tjänstehundar, som tillsammans med sina förare ger stöd och skapar glädje. Katter, hönor och akvariefiskar är andra exempel på djur som kan finnas på vissa av våra äldreboenden.

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.

Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Läs mer om den goda dagen

På Lotsen finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Kustgatan 10
414 55 Göteborg

c2fdbbb2be3577ebbe6b728d37701facllll