Rosengården

Kaptensgatan 5, 749 35 Enköping Öppna vägbeskrivning

Entreprenader 4
30
DLadda ner faktablad (PDF)

Stadsnära demensboende i markplan med Mat som hemma

Rosengården är ett äldreboende i Enköping som vänder sig till dig som drabbats av demenssjukdom. Vi erbjuder dig omsorg utifrån dina behov och önskemål, utformad med engagemang och expertis. Vi arbetar utifrån Vardagas koncept Den goda dagen, som utgår från dina behov för att skapa en meningsfull dag varje dag för just dig. I en meningsfull dag är god och näringsriktig mat, anpassad för äldres behov en viktig del. Mat som hemma betyder att vi lagar maten på plats i våra avdelningskök, där doften från tillagningen sprider sig på boendet och väcker aptiten inför den trivsamma måltiden.

Vi är experter på demensomsorg och arbetar systematiskt med de nationella riktlinjer och register som utvecklar demensvården.

Vi tar även emot korttids- och växelvårdskunder när vi har möjlighet.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Rosengården

Fysisk miljö och faciliteter

Rosengården ligger i ett enplanshus precis utanför centrum, med ängar och åkrar bakom sig. Tack vare markplan är utevistelse enkelt hos oss och vi försöker förlägga många aktiviteter utomhus. Alldeles intill Rosengården ligger Anhörigcentrum med sitt café som vi gärna besöker.

Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns gemensam uteplats för varje avdelning. I konceptet Mat som hemma tillagar vi maten på plats i våra kök och kan anpassa maten utifrån önskemål, tycke och smak.

Din egen lägenhet är ca 30 kvadratmeter. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Om du kommer som korttids- eller växelvårdskund möblerar vi lägenheten.

Rosengården ligger precis utanför Enköpings centrum mot utfarten mot Fagerudd/Bredsand. Det är enkelt att nå Rosengården från såväl tåg- som busstation och det är promenadavstånd till centrum och butiker.

Vi hjälper dig med kontakt med frisör, fotvård och liknande när du behöver det.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Aktiviteter vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik. Vi tar gärna promenader i omgivningarna eller vistas på vår uteplats.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.

Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Vi bakar ofta på avdelningar.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.


Läs mer om den goda dagen

Medarbetare

På Rosengården finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på Rosengården är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Kaptensgatan 5
749 35 Enköping