Visa alla bilder

Tomtebogården

Monumentsvägen 5-7, 792 34 Mora Öppna vägbeskrivning

Entreprenader 4
40
DLadda ner faktablad (PDF)

Ett personligt äldreboende i traditionsrik miljö

Söker du eller någon i din närhet ett modernt äldreboende i lugna och naturnära omgivningar i Mora nära Siljan? Önskar du en individuellt anpassad omsorg med hjärta, integritet och valfrihet?

Välkommen till Tomteborgårdens äldreboende där vi på Vardaga ger stöd och omsorg till äldre med demens- och/eller kroppslig sjukdom. På Tomtebogården har vi utarbetat ett uppmärksammat koncept för att minska onödig läkemedelsanvändning. Resultatet är ökat välbefinnande hos våra boende.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Tomtebogården

Fysisk miljö och faciliteter

Tomtebogården ligger i ett trivsamt område i centrala Mora, i närheten av Siljan. Boendet består av två hus som har blivit ombyggda till äldreboende. Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider. Det finns ett konferensrum för olika gemensamma aktiviteter. Boendet har inglasade balkonger och en uteplats med vind- och solskydd. Sommartid har vi höns i hönsgården.

De egna lägenheterna är mellan 22 och 49,5 kvadratmeter. De större lägenheter kan användas för parboende. De är utrustade med diskho, diskbänk och kylskåp samt garderob. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

Kommunikation och service

Buss stannar vid folkhögskolan. Bilparkering finns i anslutning till boendet. Butiker finns i centrum. Vi har tillgång till frisör, fotvård och liknande när du behöver det.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Aktiviteter vi gör tillsammans kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik.

Vi tar gärna promenader och vistas ute, sommartid har vi höns i hönshuset, ibland gör vi fisketurer. Vintertid kan det bli slädtur och vasaloppsveckan firar vi med exempelvis varm korv och blåbärssoppa i det fria, om vädret tillåter.

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.

Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och måltider

Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Det går att välja mellan två olika alternativ till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.


Läs mer om den goda dagen

Medarbetare

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Karta och adressinformation

Besöksadress
Monumentsvägen 5-7
792 34 Mora